iphone130526 318 ny

 

Johan, seglare och båtbyggare, är uppvuxen på Rosättra Båtvarv norr om Norrtälje. Föräldrahemmet ligger fortfarande kvar, där mamma Sonia och pappa Ola bor.

När Johan var liten var det farfar Fritiof som drev varvet vilket han köpt 1948. Rosättra Båtvarv hade då varit i drift sedan 1886, och är faktiskt Sveriges äldsta varv som fortfarande bygger nya båtar. Under 1970-talet tog de tre sönerna Ola, Janne och Mats över och i dag är det den tredje generationen Gustafsson som driver verksamheten. Varvets stolthet är de vackra Linjetterna som finns i åtta varianter. Rosättra ett fullservicevarv och vinterförvarar ungefär 400 båtar. Under sommaren ligger ca 100 båtar vid bryggorna. Johan jobbar halvtid på varvet och har lång erfarenhet av både nyproduktion och service. Den andra halvtiden lägger han på LinjettCharter och sin däcksfirma hemma i Nysättra.

– Att jag skulle bli båtbyggare var väl inget jag tänkte så mycket på, det bara blev så. Maskiner, verktyg, material och kunnande fanns där. Men det räcker ju inte med det, man måste ha ett eget intresse och en egen vilja också.

– Rosättra var nästan som mitt lekis eller mitt fritids, jag var där som liten knatte och jag minns hur snickaren Roland bad mig hämta ”synvinkeln”!?

När jag kom hem från skolan gick jag ner till varvet tillsammans med de jämnåriga kusinerna. Vi bodde grannar med mina farbröderna, Janne och Mats med sina fruar och barn.

– Det fanns mycket kunskap att hämta från pappa, farbröderna och de andra båtbyggarna, men mycket lärde man sig genom att hålla på själv. När jag var i tonåren plastade jag min första styrpulpetsbåt. Jag behöll den ett tag, åkte vattenskidor efter den och hade mycket roligt. Snart insåg jag att jag kunde tjäna pengar på att plasta fler båtar. Här grundlades något slags affärssinne.

– I 20-årsåldern byggde jag och kusin Anders en 17 fots racerbåt. Vi kunde komma upp i ganska höga hastigheter. Vi var två ombord, en som navigerade och en som styrde. Vi höll på med det där i 4-5 år och tävlade i olika städer runt om i Sverige. Båten lastades på en trailer och sen bar det i väg, ett år vann vi faktiskt Roslagsloppet.

Men seglingen då? Var du lika road av den?

– Seglingen har jag liksom i blodet, den gav mig väl inga ”kickar” när jag var yngre, men det var så vi semestrade, mina föräldrar, jag och min syster.

Vi tillbringade mer eller mindre hela somrarna på sjön. Ibland var familjen själva och ibland stämde vi träff med familjens vänner på någon ö eller vid någon klubbholme, ofta fanns det även barn och ungdomar i vår ålder. Syrran och jag hängde med och vi var relativt aktiva och lärde oss att segla. På den tiden fanns ju inte så mycket som distraherade oss. Dagens sociala medier tog inte vår tid och jag var inte så intresserad av att läsa böcker. Jag fick låna båten ganska tidigt och kunde sticka iväg med vänner, vilket gjorde att jag kunde hantera båten själv. Snart väcktes tanken om att bygga en egen Linjett. Den första blev en Linjett 35:a som fick heta Johanna.

– När jag senare bildade familj var det ju självklart att seglingen skulle bli en del av vårt liv. Sönerna Pontus, Jesper, Rasmus, Kasper och dottern Tilde blev snabbt invigda i livet till sjöss.

Johan har byggt ett antal Linjetter genom åren. Idag äger han sammanlagt sju Linjetter.

Några har han köpt som halvfabrikat, som han sedan byggt och färdigställt andra har han byggt från grunden. Senaste Linjett 43:an Contessa inköptes som ”plugg”. En ”plugg” är en prototyp som används vid serietillverkning av andra båtar av samma modell. Här handlade det om att ”återställa” båten till nyskick igen. Det mesta arbetet gör Johan själv, men vissa tjänster
köps in.

 

[rev_slider alias=”johan”]

 

 

Mellan 2007 och och 2012 byggde Johan fem båtar, vilket säger något om hans drivkraft. Kanske är det också ett bevis på envishet – Rospigg som han är.

2008 startade Johan Linjett Charter och tog behörighet för yrkesfart, klass 8 och fick på så sätt segla med gäster. Han hade då funderat  på att bygga upp en egen verksamhet och dessutom sökte han friheten som egen företagare. Som erfaren båtbyggare och duktigt seglare såg han möjligheten att starta ett event- och uthyrningsföretag.

Läs mer om Linjett under fliken Om företaget.